De Kromme Lepel

“Wij delen de gedachte van de indianen en aboriginals dat je grond niet kunt bezitten maar dat wij het als mensen te leen hebben.”
een foto vanDe Kromme Lepel

In het Brabantse dorpje Lepelstraat ligt het tuinbouwbedrijf van Peet en Elza de Krom. Ze verbouwen aardbeien en groentes. “Het tuindersvak is mijn roeping”, zegt Peet. “Ik ben er van nature verschrikkelijk goed in.” Dat Peet de waarheid spreekt, bewijzen zijn aardbeien. Die zijn zo vol en zoet van smaak, dat de Kromme Lepel er in de wijde omtrek beroemd mee is geworden.

Peet: “In 1994 is ons eerste kind geboren. Het vaderschap geeft een man meer verantwoordelijkheid. Uiteindelijk heeft dat geleid tot de keuze om biodynamisch te gaan werken. Wij voelen ons thuis in de filosofie: het produceren van gezond en eerlijke gewassen in harmonie met de omgeving. Het nevenverschijnsel is dat op en rond het bedrijf de diversiteit vanzelf toeneemt." Harmonie betekent ook dat Peet en Elza met arbeidskrachten uit de directe omgeving werken en dat ze alle leeftijdsgroepen binnen het bedrijf hebben gehaald.

Speelser
Sinds De Kromme Lepel biodynamisch is, heeft Peet lang haar in een paardenstaart en is het bedrijf in allerlei opzichten losser, speelser en kleurrijker geworden. Er leeft een grote variëteit aan wilde vogels, insecten en bloemen. De werksfeer en handelscontacten zijn plezieriger en zelfs de grond is flexibeler geworden doordat de bodemkwaliteit verbeterd is. Peet: "Het dynamische aspect zit inmiddels in heel ons wezen. We zijn uit het starre denkbeeld gekropen en staan makkelijker open voor nieuwe ideeën."

An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!
An image without an alt-tag, notify our admins!


De samenwerking met BD Grondbeheer past ook bij hun kijk op de wereld. Peet: “Ik deel al langer de gedachte van de indianen en aboriginals dat je grond niet kunt bezitten maar dat wij het als mensen te leen hebben. De veertig jaar dat wij op dit lapje grond werken, stelt niks voor. Bodemprocessen gaan heel erg langzaam. Je hebt een paar generaties nodig om de bodemkwaliteit en groeikracht te verbeteren. Stel dat Elza en ik over geruime tijd stoppen, dan kan er dankzij BD Grondbeheer op deze plek een nieuwe biodynamische tuinder doorgaan met het proces waar wij mee gestart zijn. Misschien is dat onze zoon of dochter, misschien is het iemand anders."

Locatie

5
Lopende
campagnes

Campagnes